Logo Rentree

Boulimia Nervosa

Ongeveer 80% van alle meisjes en vrouwen is ontevreden over hun lichaam en de helft daarvan gaat over tot lijnen. Een heel klein deel, ongeveer 3%, wisselt het lijnen af met eetbuien. De drang om in korte tijd grote hoeveelheden voedsel te eten gaat vaak samen met een gevoel van 'zichzelf niet meer kunnen stoppen'. De gedachten over zichzelf (zelfbeeld) zijn in sterke mate afhankelijk van hoe dik zij zichzelf vinden en voelen.

Meestal bestaat een eetbui uit voedsel dat tijdens een lijnperiode als verboden wordt gezien. Na afloop van een eetbui ontstaat een gevoel van zwakte, schuld en schaamte. Er wordt geprobeerd het voedsel zo snel mogelijk kwijt te raken door zelfopgewekt braken en/of het slikken van laxeermiddelen om gewichtstoename te voorkomen. Soms gaat dit gepaard met veel bewegen en sporten.

Eetbuien, die altijd alleen en vaak volgens een bepaald ritueel gehouden worden, blijven uit schaamte lang geheim. De buitenwereld ontdekt de eetverslaving niet gemakkelijk, ook omdat men meestal een normaal gewicht tot licht overgewicht heeft. Bij sommige mensen kan het gewicht sterk op en neer gaan (het zgn. jojo-effect). Het vermoeden bestaat dat het vroegtijdig (h)erkennen van de eetproblemen de kans tot genezing vergroot.
Boulimia Nervosa is een ernstige psychiatrische aandoening die jaren kan voortduren en waarbij een overlijdensrisico aanwezig is.

Wanneer je jezelf hierin herkent is het een goed idee om contact op te nemen.